Specifika undersökningar

MR Fotled

Ont i fotleden? Boka en privat magnetkameraundersökning av fotleden och få - bokad tid och resultat - inom sju arbetsdagar.

12 450 kr

Direkt inblick I din hälsa med avancerade hälsoundersökningar
Snabbt och säkert i 3 steg

Beställ utan remiss

Beställ din undersökning direkt utan remiss och fyll i ditt hälsoformulär digitalt.

Undersökning inom 7 arbetsdagar

Få din undersökningstid i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Umeå, Karlstad, Sundsvall eller Borås.

Resultat inom 7 arbetsdagar

Få din individuella rapport med MR-svar och rekommendation av specialistläkare. Vidare handläggning ingår vid behov.

MR Fotled

MR Fotled kan ge svar på dina symtom

Varför MR Fotled scanning

Smärta i fotleden/ankeln kan bero på en stukning, fraktur, inflammation eller förslitningar (artros). Med en MR scanning kan du snabbt få inblick i vilken typ av skada du har som exempelvis skador i fotledens ledband, frakturer (benbrott el sprickor), slitage/artros eller svullnad i fotleden.

25% av alla idrottsskador i Sverige utgörs av ledbandsskador i fotleden som uppkommer om man trampar snett, varvid foten viker sig. Även sprickor eller frakturer kan uppkomma.

MR scanning av fotleden är en överlägsen teknik som ger en tydlig bild av fotleden på mm-nivå. Ju tidigare man kan ta reda på orsaken till dina besvär desto snabbare kan du få rätt behandling och rehabilitering av ditt tillstånd.

Avancerad och ofarlig undersökning

MR fotled eller magnetröntgen som den kallas är en mycket tillförlitlig, enkel, smärtfri, och avancerad metod. Med denna teknik kan man visualisera fotleden på mm-nivå.

MR innebär att man tar bilder med hjälp av magnetfält och radiovågor utan någon röntgenstrålning, vilket gör att den är helt ofarlig.

Är MR fotled något för mig?

Genom magnetkameraundersökning av fotleden kan läkare snabbt och tydligt kartlägga om det föreligger skada eller annan avvikelse som kan vara orsaken till dina symtom. Undersökningen rekommenderas om du lider av smärta eller andra besvär som kommit utan förvarning överansträngning eller olycka som involverat fotleden.

Resultat av undersökning från specialistläkare inom 7 arbetsdagar

Efter din undersökning, granskas din scanning först av en röntgenspecialist. Därefter analyserar och sammanställer Prevcares specialistläkare resultaten i en individuell skriftlig rapport som du får inom 7 arbetsdagar efter undersökningen.

Du får också en USB med dina MR-bilder hemskickade från din undersökning.

På så sätt kommer ni snabbare fram till vad dina symtom beror på och vilken behandling som finns till hands för dig.

Remiss till specialist vid behov

Om vi upptäcker något allvarligt vid din undersökning kommer vår läkare i dialog med dig skicka remiss till din vårdcentral eller specialistmottagning för att du ska få rätt hjälp. Remissen ingår i kostnaden för MR Fotled undersökningen hos Prevcare Clinic.

Vad kan man upptäcka vid MR Fotled undersökning?

 • Ledbandsskador i fotled
 • Sprickor/frakturer i skelett
 • Förslitningar (artros)
 • Hälsporre
 • Inflammation
 • Avlossning av ligament
 • Andra förändringar i fotled
Specifika undersökningar

MR Fotled

12 450 kr

Kliniker

Här kan du genomgå din MR-undersökning

L

Evidia Sabbatsberg Röntgen

Olivecronas väg 1
113 24 Stockholm

L

Evidia Annedal Röntgen

Arvid Wallgrens Backe 4A
413 46 Göteborg

L

Evidia Hyllie Röntgen

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

L

Evidia Jönköping Röntgen

Batterigatan 11
553 05 Jönköping

L

Evidia Umeå Röntgen

Renmarktstorget 12 C
903 26 Umeå

L

Evidia Karlstad Röntgen

Löfbergs Arena, Norra Infarten 79
654 65 Karlstad

L

Evidia Sundsvall Röntgen

Institutsvägen 2
856 43 Sundsvall

L

Evidia Borås Röntgen

Göteborgsvägen 4
504 35 Borås

Evidia Sabbatsberg Röntgen

Olivecronas väg 1
113 24 Stockholm

Evidia Annedal Röntgen

Arvid Wallgrens Backe 4A
413 46 Göteborg

Evidia Hyllie Röntgen

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Evidia Jönköping Röntgen

Batterigatan 11
553 05 Jönköping

Evidia Umeå Röntgen

Renmarktstorget 12 C
903 26 Umeå

Evidia Karlstad Röntgen

Löfbergs Arena, Norra Infarten 79
654 65 Karlstad

Evidia Sundsvall Röntgen

Institutsvägen 2
856 43 Sundsvall

Evidia Borås Röntgen

Göteborgsvägen 4
504 35 Borås

Information om MR Fotled

Vad är MR-undersökning?
 • Magnetisk resonanstomografi (MRT eller MR) är en medicinsk teknik för bildgivande diagnostik med en magnetkamera (MR-kamera).
 • MR innebär att man tar bilder med hjälp av magnetfält och radiovågor utan någon röntgenstrålning, vilket gör att den är helt ofarlig.
 • Tekniken används för att upptäcka sjukdomar, kartlägga skador och följa upp behandlingar på millimeternivå i nästan alla organ hos människan, exempelvis tumörsjukdom, inflammation, frakturer, artros, stroke och förändringar i blodkärl och skelett.
Så går MR Fotled till:
 • MR-undersökningar utförs på röntgenkliniker. Bilderna granskas först av specialistläkare inom röntgen (radiolog). Prevcares specialistläkare granskar därefter resultatet, skriver sammanfattning och rekommendationer. Vid behov skickas remiss för vidare handläggning.
 • När du undersöks med magnetkamera får du lägga dig på en brits som förs in i en så kallad magnettunnel. Där får du ligga stilla medan bilderna tas. En sköterska sköter kameran från ett rum bredvid och du kan hela tiden prata med sköterskan genom en mikrofon och högtalare.
 • Efter MR-undersökning kan du lämna kliniken direkt.
 • MR Fotled tar ca 15-20 minuter.
Vem är inte lämplig för MR Fotled?
 • Om du har elektronisk utrustning inopererat i kroppen såsom pacemaker, insulinpump eller cochlea-inplantat exempelvis.
 • Om du har opererats i huvudet eller i hjärtat och har metallclips inopererade i stället för stygn efter operation.
 • Om du har metallsplitter i ögat eller annan del av kroppen.
 • Om du svarat ja på något av ovanstående tala om det för oss så vi kan vår läkare titta på vilka alternativ som finns.
 • Fasta tandlagningar, tandimplantat, proteser, höft-knäledsproteser samt skruvar i armar och ben är inget hinder för MR-undersökning.
Hur förbereder jag mig inför MR Fotled?
 • Tala om i ditt hälsoformulär om du genomgått tidigare röntgenundersökningar. Detta för att våra läkare skall kunna bedöma ditt tillstånd så korrekt som möjligt.
 • Det är viktigt att du berättar om du har diabetes, njurproblem eller andra sjukdomar i ditt hälsoformulär. Detta för att våra läkare skall kunna bedöma ditt tillstånd så korrekt som möjligt.
 • Det är nödvändigt att berätta om du är gravid. MR är i regel inte rekommenderat under graviditetens första trimester. I sådana fall kan undersökningen komma att skjutas upp tills efter det att barnet har fötts.
 • Det är viktigt att du berättar om du lider av klaustrofobi, eller har en allmän obehagskänsla för trånga utrymmen. I så fall kan en diskussion tas med ansvarig läkare gällande om det behövs skrivas ut lugnande medel för att göra undersökningen så behaglig som möjligt. Tror du att du lugnas av musik så finns det också, i vissa fall, möjlighet att spela musik under undersökningen för din trevnads skull.
 • Passa också på att lämna alla former av smycken och kläder som innehåller metall hemma, innan du kommer till undersökningen.
 • I övrigt går det bra att diskutera med ansvarig specialist för att se om det är något ovan som inte kan uppfyllas. Vanligtvis är vi på Prevcare flexibla gällande olika lösningar.