Specifika undersökningar

MR Buk

Magnetröntgen av buken innebär undersökning av lever, gallblåsa/gallvägar, bukspottkörtel, mjälte, binjurar, njurar och lymfkörtlar i buken. Boka privat magnetkameraundersökning och få - bokad tid och resultat - inom sju arbetsdagar.

14 850 kr

Direkt inblick I din hälsa med avancerade hälsoundersökningar
Snabbt och säkert i 3 steg

Beställ utan remiss

och fyll i ditt digitala hälsoformulär inför din undersökning.

Undersökning inom 7 dagar

Få din undersökningstid i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Umeå, Karlstad eller Sundsvall.

Resultat inom 7 dagar

med skriftlig rapport och vidare handläggning av specialistläkare.

MR Buk/MRCP

MR Buk kan ge svar på dina symtom

Varför MR Buk/MRCP scanning?

MR-undersökning av buken undersöker lever, gallblåsa/gallvägar, bukspottkörtel, mjälte, binjurar, njurar och lymfkörtlar i buken.

Med MR buk får man detaljrika tvärsnittsbilder av bukorganen på mm-nivå på de olika strukturerna i bukens organ. MR-diagnostiken har utvecklats och blivit etablerad som bästa metoden för diagnostik och bedömning av förändringar och sjukdomar som drabbar bukens organ.

Vid MR buk kan man visualisera tumör eller cancer i bukens olika organ. Inflammation i lever (hepatit), gallvägar/gallblåsa (kolangit), bukspottkörteln (pankreatit) eller njurar, gallsten och andra sjukdomar och förändringar. Vid MR buk ingår MRCP som står för magnetic resonance cholangio-pancrearticography som undersöker gallvägar i och utanför lever samt bukspottkörteln. MR är till stor hjälp i behandlingsplanering inför ingrepp eller behandlingar av sjukdomar i buken.

Ju tidigare man kan ta reda på orsaken till dina besvär desto snabbare kan du få rätt behandling av ditt tillstånd.

Avancerad och ofarlig undersökning

MR buk eller magnetröntgen som den kallas är en mycket tillförlitlig, enkel, smärtfri, och avancerad metod. Med denna teknik kan man visualisera lever, gallblåsa/gallvägar, bukspottkörtel, mjälte, binjurar, njurar och lymfkörtlar i buken på mm-nivå. MR innebär att man tar bilder med hjälp av magnetfält och radiovågor utan någon röntgenstrålning, vilket gör att den är helt ofarlig.

Är MR buk något för mig?

Genom magnetkameraundersökning av buken kan läkare snabbt och tydligt kartlägga om det föreligger sjukdom eller annan avvikelse som kan vara orsaken till dina symtom. Undersökningen rekommenderas om du lider av återkommande värk i magen/buken, illamående, kräkningar, feber eller andra besvär.

Resultat av undersökning från specialistläkare inom 7 arbetsdagar

Efter din undersökning, granskas din scanning först av en röntgenspecialist. Därefter analyserar och sammanställer Prevcares specialistläkare resultaten i en individuell skriftlig rapport som du får inom 7 arbetsdagar efter undersökningen. Du får också en USB med dina MR-bilder hemskickade från din undersökning. På så sätt kommer ni snabbare fram till vad dina symtom beror på och vilken behandling som finns till hands för dig.

Remiss till specialist vid behov

Om vi upptäcker något allvarligt vid din undersökning kommer vår läkare i dialog med dig skicka remiss till din vårdcentral eller specialistmottagning för att du ska få rätt hjälp. Remissen ingår i kostnaden för MR Buk undersökningen hos Prevcare Clinic.

Vad kan man upptäcka vid MR Buk undersökning?

 • Tumör i bukens organ, lever, gallblåsa/gallvägar, bukspottkörtel, mjälte, binjurar, njurar och lymfkörtlar i buken.
 • Inflammation i bukens organ – lever (hepatit), gallvägar/gallblåsa (kolangit), bukspottkörteln (pankreatit) eller njurar (nefrit).
 • Fettlever och förfettning av bukspottkörteln
 • Gallsten
 • Förstorad mjälte
 • Förstorade lymfkörtlar
 • Åderbråck av stora kroppspulsåder i buken – aortaaneurysm
 • Översikt av tarmar, t.ex. tumör eller tarmfickor (divertiklar).
Specifika undersökningar

MR Buk

14 850 kr

Kliniker

Här kan du genomgå din MR-undersökning

L

Evidia Sabbatsberg Röntgen

Olivecronas väg 1
113 24 Stockholm

L

Evidia Annedal Röntgen

Arvid Wallgrens Backe 4A
413 46 Göteborg

L

Evidia Hyllie Röntgen

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

L

Evidia Jönköping Röntgen

Batterigatan 11
553 05 Jönköping

L

Evidia Umeå Röntgen

Renmarktstorget 12 C
903 26 Umeå

L

Evidia Karlstad Röntgen

Löfbergs Arena, Norra Infarten 79
654 65 Karlstad

L

Evidia Sundsvall Röntgen

Institutsvägen 2
856 43 Sundsvall

L

Evidia Borås Röntgen

Göteborgsvägen 4
504 35 Borås

Evidia Sabbatsberg Röntgen

Olivecronas väg 1
113 24 Stockholm

Evidia Annedal Röntgen

Arvid Wallgrens Backe 4A
413 46 Göteborg

Evidia Hyllie Röntgen

Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Evidia Jönköping Röntgen

Batterigatan 11
553 05 Jönköping

Evidia Umeå Röntgen

Renmarktstorget 12 C
903 26 Umeå

Evidia Karlstad Röntgen

Löfbergs Arena, Norra Infarten 79
654 65 Karlstad

Evidia Sundsvall Röntgen

Institutsvägen 2
856 43 Sundsvall

Evidia Borås Röntgen

Göteborgsvägen 4
504 35 Borås

Information om MR Buk/MRCP

Vad är MR Buk/MRCP?
 • Magnetisk resonanstomografi (MRT eller MR) är en medicinsk teknik för bildgivande diagnostik med en magnetkamera (MR-kamera)
 • MR innebär att man tar bilder med hjälp av magnetfält och radiovågor utan någon röntgenstrålning, vilket gör att den är helt ofarlig.
 • Tekniken används för att upptäcka sjukdomar, kartlägga skador och följa upp behandlingar på millimeternivå i nästan alla organ hos människan, exempelvis tumörsjukdom, inflammation, frakturer, artros, stroke och förändringar i blodkärl och skelett.
Så går MR Buk till:
 • MR-undersökningar utförs på röntgenkliniker. Bilderna granskas först av specialistläkare inom röntgen (radiolog). Prevcares specialistläkare granskar därefter resultatet, skriver sammanfattning och rekommendationer. Vid behov skickas remiss för vidare handläggning.
 • När du undersöker hjärnan med magnetkamera får du lägga dig på en brits som förs in i en så kallad magnettunnel. Där får du ligga stilla medan bilderna tas. En sköterska sköter kameran från ett rum bredvid och du kan hela tiden prata med sköterskan genom en mikrofon och högtalare.
 • Efter MR-undersökning kan du lämna kliniken direkt.
 • Magnetkameraundersökningen av buken tar ca 30 minuter.
Vem är inte lämplig för MR Buk?
 • Om du har elektronisk utrustning inopererat i kroppen såsom pacemaker, insulinpump eller cochlea-inplantat exempelvis.
 • Om du har opererats i huvudet eller i hjärtat och har metallclips inopererade i stället för stygn efter operation.
 • Om du har metallsplitter i ögat eller annan del av kroppen.
 • Om du svarat ja på något av ovanstående tala om det för oss så vi kan vår läkare titta på vilka alternativ som finns.
 • Fasta tandlagningar, tandimplantat, proteser, höft-knäledsproteser samt skruvar i armar och ben är inget hinder för MR-undersökning.
Hur förbereder jag mig inför MR Buk?
 • Tala om i ditt hälsoformulär om du genomgått tidigare röntgenundersökningar. Detta för att våra läkare skall kunna bedöma ditt tillstånd så korrekt som möjligt.
 • Det är viktigt att du berättar om du har diabetes, njurproblem eller andra sjukdomar i ditt hälsoformulär. Detta för att våra läkare skall kunna bedöma ditt tillstånd så korrekt som möjligt.
 • Det är nödvändigt att berätta om du är gravid. MR är i regel inte rekommenderat under graviditetens första trimester. I sådana fall kan undersökningen komma att skjutas upp tills efter det att barnet har fötts.
 • Det är viktigt att du berättar om du lider av klaustrofobi, eller har en allmän obehagskänsla för trånga utrymmen. I så fall kan en diskussion tas med ansvarig läkare gällande om det behövs skrivas ut lugnande medel för att göra undersökningen så behaglig som möjligt. Tror du att du lugnas av musik så finns det också, i vissa fall, möjlighet att spela musik under undersökningen för din trevnads skull.
 • Passa också på att lämna alla former av smycken och kläder som innehåller metall hemma, innan du kommer till undersökningen.
 • I övrigt går det bra att diskutera med ansvarig specialist för att se om det är något ovan som inte kan uppfyllas. Vanligtvis är vi på Prevcare flexibla gällande olika lösningar.