Varför DT Lungor (CT-scan)?
Har du symtom från lungor eller bröstkorgen? Hosta som inte går över, andfåddhet fastän du inte ansträngt dig, återkommande lunginflammation, pipande eller väsande andning, ont i bröstkorgen, svullna lymfkörtlar i armhålor? Oavsett om dina symtom beror på tumör, infektion, inflammation, blodpropp (lungemboli), emfysem, KOL eller andra åkommor kan en datortomografi, DT eller CT av lungorna fastställa den exakta orsaken, eller hur man går vidare i utredningen.
Datortomografi ger hundratals bilder på mm-nivå av dina lungor och bröstkorg, vilket gör att läkare snabbt kan ta reda på tidiga tecken på sjukdom och på så sätt förbättra dina odds att få bästa behandling. DT lungor är en mycket tillförlitlig, enkel, smärtfri, och avancerad metod som använder sig av en mycket låg dos röntgenstrålning (se nedan).
Ju tidigare man kan ta reda på orsaken till dina symtom desto snabbare kan du få rätt behandling av ditt tillstånd. Därför rekommenderar vi att du beställer en privat datortomografiundersökning av dina lungor om du misstänker att du har en allvarlig sjukdom.
Är datortomografi (DT/CT) farligt?
Datortomografi är en smärtfri skiktröntgen av dina lungor och bröstkorg. Vid en undersökning med en datortomograf används röntgenstrålar, som är en typ av joniserande strålning. Stråldosen anpassas för att bli så låg som möjligt, cirka 3-5 millisievert (mSv), En undersökning med datortomografi ger ungefär lika mycket strålning som du under ett år får från naturliga strålkällor i Sverige.
Idag vet man att risker för skador uppstår när en människa utsätts för mer än 100 millisievert under ett år, vilket innebär att det inte är något problem att göra om en DT-undersökning ett par gånger efter ett par månader.
Det finns ingen Datortomografi-maskin som kallas lågdos idag. De Datortomografi-apparater (förkortas DT eller CT) som används i Stockholm och Göteborg är moderna och har alla nödvändiga parametrar för att hålla så låg dos strålning som möjligt.
I vissa fall kan man behöva använda kontrastmedel vid lungundersökningen, vilket bestäms av radiologspecialisten.
Berätta i hälsodeklarationen vid din beställning om du vet att du är allergisk mot kontrastmedel eller har nedsatt njur- eller leverfunktion. Prevcares läkare skriver då på remissen att du inte tål kontrastmedel. Röntgenläkaren beslutar sedan hur undersökningen ska kunna utföras.